Client

Schaefer logo
15,792-SF HQ

focused on collaboration, branding, and lighting

Headquarters Renovation

01 Challenge

Schaefer, Inc., a national structural engineering firm, was moving from Evendale, OH, to downtown Cincinnati in a building with prime views of the city and Ohio River. With a design goal to increase natural light and encourage more collaboration while remaining sensitive to their needs for focused work, Schaefer’s project vision was a new headquarters that communicates who they are and what they do.

02 Solution

The modern, open space features exposed structural elements and ample daylight in meeting spaces for collaboration and focus. Experiential graphics are seamlessly integrated with the design to improve flow between the various spaces. The new training room has the flexibility to be completely open with garage doors that extend seating for all-staff meetings. 

Sketch of Schaefer's lounge area

Quick Facts

Size 15,797 SF

Completion Date 2018

Location Cincinnati, OH

We now have a headquarters that we believe will continue to attract new people, excite our clients, and inspire our team.

Greg Riley, Schaefer President
Employees gather in a conference room around a handmade table

Showcasing Schaefer's Craft

Unique to this project, Schaefer employees personally built some of the office furniture and architectural elements, such as the custom ping pong table and conference table.

People discuss ideas in a visioning session about Schaefer's new headquarters

Teamwork Makes the Dream Work

BHDP worked in tandem with SketchBlue, Kimberly O Design, and Terrex Construction on the concept for this project. Although it was a major challenge to collaborate across a large team of design firms and contractors, BHDP helped connect all partners and their contributions without losing the design intent. Communication and flexibility allowed the team to coordinate design elements and work within budget so client expectations could be met.